Cliëntondersteuning

Voor begeleiding bij De Haardstee heb je een indicatie (Wlz) of beschikking (Wmo) nodig. We begrijpen dat het soms lastig is om die aan te vragen. Daarom kun je gebruik maken van cliëntondersteuning. Cliëntondersteuning bestaat uit informatie, advies en kortdurende ondersteuning rondom zorg, wonen, onderwijs, werken en inkomen.

Wmo
In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) staat dat deze ondersteuning onafhankelijk, gratis en goed toegankelijk moet zijn. Gemeenten hebben cliëntondersteuning ondergebracht bij het sociaal wijkteam in jouw gemeente. De sociaal werker van het wijkteam zal je onafhankelijk en objectief bijstaan bij jouw vragen. Het belang voor jou als cliënt is het uitgangspunt. Je kunt daarom altijd een beroep doen op deze cliëntondersteuning. Bijvoorbeeld bij het gesprek met de gemeente.

Wlz
Alle mensen die recht hebben op langdurige zorg (met een Wlz‐indicatie) kunnen hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij ondersteunt jou of jouw naaste(n) met alle vragen rondom het regelen en de uitvoering van langdurige zorg. Wat is cliëntondersteuning? De cliëntondersteuners denken met jou mee over hoe jij de zorg, die het beste bij jouw situatie past, goed kunt organiseren. De cliëntondersteuning is vooral gericht op de versterking van jouw positie, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken over jouw zorg. Een cliëntondersteuner staat naast je, denkt mee (los van alle partijen) en betrekt waar mogelijk jouw sociale netwerk (bijvoorbeeld familie, mantelzorgers en vrijwilligers) bij het zoeken naar oplossingen. De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in jouw buurt.