Zo is het allemaal begonnen

De Haardstee begeleidt sinds 1962 mensen met een verstandelijke en/of psychiatrische beperking. Van een pand met 17 bewoners gingen we naar ruim 400 (2022) mensen die wij thuis, op onze woonlocaties of met dagbesteding ondersteunen. Maar het doel is al die jaren hetzelfde gebleven: mensen begeleiden in het dagelijks leven zodat ze gewoon zichzelf kunnen zijn.

In 1962 startte De Haardstee het eerste gezinsvervangende tehuis in Leiden! We heetten toen nog Stichting Tehuizen voor geestelijk gehandicapten. In de jaren daarna kochten we nog een pand aan de Witte Singel en later volgden huurwoningen voor kleinschalig wonen. Op dit moment hebben we 11 woonlocaties. Die bevinden zich Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest of Roelofarendsveen. In 1998 veranderden we onze naam in ‘(Stichting) De Haardstee’.

De Haardstee
De Haardstee dankt haar naam aan de prachtige open haard in het pand in de bocht van de Witte Singel. De bewoners zelf vinden, dat ze op de mooiste locatie van Leiden wonen met een mooi uitzicht op het water en de Sterrewacht aan de overkant (Uit tussen singel en spoor - Vreewijk). Toen we in 2013 een nieuwe huisstijl bedachten, vormde deze open haard de basis. Ons logo bestaat uit twee onderdelen die samen een H vormen. Ze staan voor samenwerking en betrokkenheid, trots en overtuiging en dat alles in de kleuren van Leiden: rood en blauw.

Nu
De Haardstee staat midden in de samenleving. Onze ruim 400 cliënten zijn mensen met een (licht) verstandelijke en/of psychiatrische beperking (onder andere autisme). Ons werkgebied omvat Boskoop, Leiden, Leiderdorp. Oegstgeest, Roelofarendsveen, Zoeterwoude, Voorschoten, Wassenaar, de Bollenstreek en Katwijk. Wij bieden ondersteuning vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).