Dankzij FLINK! staat Willem nét iets makkelijker in het leven

Willem (1964) woont in één van onze locaties. Hij heeft er een fijn, eigen appartement. Marije, één van zijn begeleiders, helpt Willem zijn leven in te richten. Met regelmaat gaat ze bij hem op bezoek. Ze praten dan met elkaar, doen een spelletje of koken samen. Maar Marije hielp Willem óók bij de FLINK!-training die hij met succes deed…

Willem en Marije

‘Ik heb toen geleerd om zelf te zeggen dat ik iets wel genoeg vind…!’

Tot een paar jaar geleden woonde Willem bij zijn moeder. Toen zij overleed, stond hij er alleen voor. Bij De Haardstee vond hij een nieuwe plek. Daar heeft Willem het fijn. ‘Maar ik ben dan ook bijna nooit thuis’, grapt hij met een brede lach. En dat klopt. Overdag werkt Willem met veel plezier via DZB bij Samen aan de slag, een project om Leidse buurten aantrekkelijker te maken. En ‘s avonds gaat hij graag én vaak naar zijn vrienden van ‘de zaalvoetbal’, verderop in de wijk.

Gevoelens

‘Tot voor kort kwam Willem bij veel dingen die hij deed wat sociale vaardigheden en weerbaarheid tekort’, vertelt Marije. ‘We merkten bijvoorbeeld dat hij met zijn gevoelens en emoties niet goed raad wist. Blij zijn vond hij niet moeilijk. Maar ‘verdriet’ of ‘teleurstelling’ maakten hem vaak boos.’ FLINK!, een methodiek die speciaal ontwikkeld werd voor mensen met een verstandelijke beperking, bracht uitkomst. De training hielp Willem eerst om zichzelf beter te leren kennen. Vervolgens kwam hij er achter welke wensen en behoeften hij eigenlijk heeft. Resultaat: sinds hij zijn diploma behaalde, staat Willem nét even makkelijker in het leven.

‘Ik wilde graag wat bijleren’, vertelt Willem als we hem vragen waarom hij ‘ja’ zei tegen de training. ‘In het begin vond ik het moeilijk. Want nieuwe dingen vind ik altijd best spannend. Dit dus ook. Maar samen met Marije ging het al snel goed…’ Een half jaar lang pakte het tweetal er elke dinsdagmiddag samen de opdrachten bij. Met vallen en vooral opstaan maakte Willem kennis met zichzelf en zijn eigen gevoelsleven. Zo mocht hij van alles horen, zien, proeven, ruiken en aanraken om zelf te ervaren wat hij wel en niet leuk, mooi, fijn of lekker vindt. Maar ook stapten ze samen door Willems verleden: van baby, puberteit en jong volwassenheid tot wie hij nu is.

Trots en enthousiasme

Willem is trots op het diploma dat hij behaalde. En de opdrachten vond hij leuk en leerzaam. Bijvoorbeeld als hij iets moest tekenen. Of als hij een complimentje in ontvangst mocht nemen. En dan die opdracht waarbij hij en Marije langzaam steeds dichter naar elkaar toeliepen. Willem: ‘Ik heb toen geleerd om zelf te zeggen dat ik iets wel genoeg vind…!’

Als persoonlijk begeleider én trainer is Marije enthousiast over FLINK! ‘Ik heb Willem echt zien groeien’, zegt ze. ‘Je merkt goed dat hij zelfverzekerder is geworden en meer durft. Zoals ‘nee’ zeggen als hij iets niet wil. Maar ook alleen naar de tandarts gaan, een praatje aanknopen met iemand die hij niet kent of gewoon iets vragen aan een ander. Het is een training die voor veel meer cliënten nuttig zou kunnen zijn. Ook omdat het heel goed past bij de visie van De Haardstee waarin de thema’s ‘eigen regie’, ‘eigen kracht’, ‘ontwikkeling’ en ‘sociaal netwerk’ altijd een rol spelen…’

De Haardstee traint medewerkers die zélf FLINK!-trainer van cliënten willen zijn. Is het aan te bevelen om zo’n rol te spelen?

Marije: ‘Absoluut. Het helpt enorm bij het behalen van je doelen. Daar komt bij dat ik Willem in dat half jaar heel goed heb leren kennen. En hij mij ook. Echt een waardevolle versterking van de onderlinge relatie. En valt hij terug in oude patronen, dan pakken we gewoon de FLINK!-map er weer even bij…’

Ontdek onze begeleidingsstijl

Bij De Haardstee richten we ons op vier belangrijke thema’s: eigen regie, eigen kracht, ontwikkeling en sociaal netwerk.

Onze begeleidingsstijl