​Ik ben bezig mezelf te ontwikkelen

“Ik ben bezig mezelf te ontwikkelen”
Richard (32) woont nog niet zo lang bij De Haardstee. Hij heeft een eigen studio op locatie De Plataan. Hij is blij dat hij daar woont. “Het voelt als een nieuw begin.” Richard wil graag werken aan persoonlijke groei en leren wat hij écht belangrijk vindt in het leven. Zijn persoonlijk begeleider helpt hem goede planningen te maken.

Richard staat liever niet te lang stil bij de periode vóór hij bij De Haardstee kwam wonen. “Ik heb al een hele geschiedenis achter de rug. Mijn studio hier in De Plataan voelt – voor het eerst – echt als een eigen plek. Heel veilig en fijn.” Dat komt ook door de begeleiding. “De mensen die hier werken staan echt voor je klaar. Zowel op het steunpunt als mijn persoonlijk begeleider. Ze geven je de ruimte om zelf te bepalen wat voor jou werkt. Ik voel me niet opgejaagd. De begeleiding is niet dwingend. Dat spreekt mij aan.”

Persoonlijke klik
Met zijn persoonlijk begeleider heeft Richard een goede klik. “We kunnen goed schakelen tussen de professionele begeleiding en een gesprek over koetjes en kalfjes. We houden bijvoorbeeld van dezelfde muziek. Ik denk dat die persoonlijke klik heel belangrijk is.” Zijn begeleider helpt hem op dit moment vooral met zijn dagelijkse planning. “Maar ik wil ook mijn financiën zelfstandig gaan doen. En daarnaast vind ik persoonlijke groei belangrijk en mijn sociale ontwikkeling.”

Saamhorigheid
Van de eetmomenten bij het steunpunt vindt Richard het sociale aspect dan ook het leukst. Hij eet 2 of 3 keer per week mee. “Ik vind het leuk om de dag door te nemen met de andere bewoners. Het is een gemengde groep. Sommigen hebben wat meer gemeen met elkaar dan anderen, maar dat vind ik juist interessant. Maar de eetmomenten zijn vooral gewoon leuk. De gesprekken en de saamhorigheid zijn fijn. Je hoort erbij en wordt serieus genomen. Ik vind het leuk als bewoners mij vragen of ik morgen ook mee-eet. Dat gevoel van ‘gezien worden’ kende ik heel lang niet.”

Structureren en plannen
Zoals het nu bij De Plataan is, voelt het goed voor Richard. “Ik ben bezig mezelf te ontwikkelen. Ik ontdek hoe belangrijk bijvoorbeeld rust nemen, muziek maken en wandelen voor mij zijn.” En Richard laat de hulp nu ook toe. “Vroeger dacht ik altijd dat ik te goed was voor De Haardstee. Ik weet nu dat ik hier niet voor niets zit. Ik heb gewoon meer vaardigheid nodig om mijn dag te structureren, te plannen en mijn afspraken na te komen. En om te werken aan mijn sociale contacten. Gelukkig woon ik nu hier. Want hier heb ik het idee dat ik meedraai in de gewone wereld. En ik weet nu dat het bereiken van mijn doelen een proces is, het hoeft niet in één keer. Natuurlijk zijn er dingen anders gegaan dan ik me had voorgesteld. Maar zo is het leven. Dat omarm ik nu meer. En ik durf vertrouwen te hebben in de mensen om me heen.”