Feest van inclusie en gezelligheid

Datum: 26/06/2023
Feest van inclusie en gezelligheid

Waar ga je aan meedoen? De pleurbakkentocht? Of een ander die vroeg wat een prullenbakkentocht inhield en of dat iets met schone buurt of milieu te maken had..

Rare jongens die Leienaren dat is wel weer duidelijk. Wat gaan ze met duizenden en duizenden zwaaien naar raar opgetuigde platbodems met veel herrie en bijzondere types aan boord?

De cliënten en medewerkers van De Haardstee voelen zich wel bij zo’n omschrijving! Daarom voeren wij ook met 2 (!) boten mee in de PEURBAKKENTOCHT van 2023. Het was een feest van inclusie en gezelligheid, waarbij iedere boot onthaald werd door de omstanders alsof ze de beste waren. Zo voelden wij dat in ieder geval. En het was mooi om er zo echt bij te horen als de leukste club van Leiden en omstreken.

Peurbakkentocht.
Waar komt deze naam vandaan? Wij vinden het antwoord in een krant uit 1986. In dat jaar werd de Peurbakkentocht voor de tweede keer georganiseerd en was het evenement dus nog redelijk nieuw. ‘Een peurbak is een vierkante houten bak (die kan varen en drijven), waaruit de peurder met een aaneen geregen wormen paling vangt.’ Vroeger was het een (Leidse) traditie om op deze manier het water op te gaan en paling te vangen. Je gebruikte dus geen hengel maar een lange koord van wormen. Je noemt deze techniek ook wel peuren. Kijk weet je dat ook weer! (Bron: indebuurt.nl/Leiden)

Jos Driesprong