Innovatie

Datum: 24/09/2020
Innovatie

Een jaar geleden riep minister Hugo de Jonge zorgorganisaties op om aan de slag te gaan met technologische innovaties. Je kunt hierbij denken aan de zorgrobot, maar ook aan een app of sensor. De Haardstee is een van de 30 organisaties die aan dit project meedoet en na wat voorbereidingen start eind oktober een groep cliënten met het gebruik van de app SignaLEREN. Deze app laat mensen nadenken over hoe gespannen iemand zich voelt. Als iemand zich gespannen voelt, kan hij of zij uit een aantal persoonlijke opties kiezen om ervoor te zorgen dat de spanning weer afneemt.

Dit kan bijvoorbeeld door te luisteren naar een liedje, kijken naar een filmpje, kroelen met je huisdier, een ontspanningsoefening te doen of een filmpje bekijken van iemand die je lief hebt en die jou bemoedigend toespreekt. De gebruiker kan zelf bedenken wat hem of haar weer rustig kan maken en deze zaken worden in de app opgenomen.

De app is gemakkelijk te bedienen. Onze begeleiders leren hoe ze de app voor iemand kunnen “vullen” met persoonlijke liedjes, filmpjes, oefeningen, etc.

Wat we willen bereiken met de app is dat onze cliënten leren begrijpen wat ze voelen, denken of doen als de spanning zich bij hen opbouwt. Wie weet leert iemand deze signalen eerder te herkennen. En dat men vervolgens zelf kiest wat hij of zij wil doen om ervoor te zorgen dat ze weer ontspannen. Hierdoor hebben mensen meer zelf de regie en dragen we bij aan het verminderen van spanning. En dat is natuurlijk hartstikke fijn!

De app kan helemaal gepersonaliseerd worden. Zowel in het gebruikersniveau als de vormgeving. Hierdoor is hij geschikt voor cliënten met normale begaafdheid maar ook voor cliënten met een (licht) verstandelijke beperking. Ook voor iemand die geen tablet of smartphone heeft en/of niet kan lezen, zien we gebruiksmogelijkheden!

Wil je meer weten over de app of het project, wil je weten of het iets is voor jezelf, iemand die je begeleidt of voor je familielid die begeleid wordt door De Haardstee? Neem dan gerust contact op met Krista van de Voort, projectleider via 071-5144162 of klik hier voor het verhaal van Martijn, die een interview heeft gegeven over zijn wensen voor de app.