Van stagiaire naar woonbegeleider

Datum: 23/07/2020
Van stagiaire naar woonbegeleider

Mijn weg van stagiaire naar woonbegeleider in de Flexpool

Voor mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening was ik voor in mijn derde jaar op zoek naar een stageplek. Ik solliciteerde op de vacature voor een stage in team Ambulant bij De Haardstee en in 2018 ben ik met mijn stage gestart. Het was een nieuwe en vooral uitdagende ervaring voor mij. In het begin was het vooral spannend, maar door de goede begeleiding en de inwerkperiode werd ik goed voorbereid op mijn tweede halfjaar stage. Zo kon ik altijd terecht voor vragen bij zowel mijn collega’s als bij mijn begeleider. Dit was superfijn! Iedereen was erg betrokken en stond klaar om te helpen en te ondersteunen waar nodig.

Tijdens de inwerkperiode heb ik vooral veel meegelopen met mijn begeleiders en een aantal collega’s. Op deze manier werd ik stapsgewijs voorbereid op het zelfstandig uitvoeren van taken behorende bij de functie van een ambulante begeleider. Uiteraard kon ik altijd met mijn vragen terecht bij de begeleiders. En ik vind dat dit een luxe is waar je als stagiaire gebruik van (moet) kunt maken. Heel fijn om zo nu en dan te sparren tijdens het werken door. Vooral, omdat je als ambulant begeleider veel zelfstandig aan het werk bent en dan is het toch extra fijn om even bij te kletsen met al die lieve collega’s die werkzaam zijn binnen het ambulante team.

Af en toe momenten gehad waarbij ik onzeker werd en mij hierdoor op de achtergrond hield, maar superfijn dat ik dit ook bespreekbaar heb kunnen maken. Maar he, zo hebben wij allemaal wel iets en vormde dit een mooi leerdoel voor mij. Op den duur had ik mijn eigen caseload, overgenomen van een langdurig zieke collega. In eerste instantie dacht ik, o jee ik word in het diepe gegooid, maar ik kan met trots zeggen dat het voor mij heeft gewerkt. Dit, omdat ik op deze manier zelf naar oplossingen moest zoeken en dit heeft naar mijn idee zijn vruchten afgeworpen. Maar schrik niet, want ook als je zelfstandig aan het werk gaat kun je altijd je vragen stellen en is het team bereid jou te ondersteunen en helpen!!

Na mijn derdejaars stage te hebben afgerond kreeg ik een invalcontract aangeboden, maar nu was het weer tijd voor een nieuwe ervaring. Daarom ben ik nu werkzaam als woonbegeleider. Het invalcontract kwam voor mij goed uit, omdat ik in mijn vierde jaar zat en moest afstuderen. Werken wanneer het mij uitkwam was superfijn! Al moet ik zeggen dat het afstudeersemester iets ander verlopen is dan ik had verwacht kan ik met trots zeggen dat ik ben afgestudeerd. Corona of niet ‘I did it!’ Erg vervelend en naar natuurlijk, duimen dat wij dit snel achter ons kunnen laten. Maar dit veranderde uiteraard niks aan het feit dat ik in één keer wilde afstuderen. Perfectionist blijf je gewoon, ongeacht de situatie :D.

Momenteel werk ik met veel plezier op verschillende locaties en blijf dit voorlopig ook doen!

Het klinkt misschien wat cliché, maar een stage binnen De Haardstee is super leerzaam en ik ben van mening dat een ieder zich hier snel op zijn/haar plek zal voelen. Ik zeg solliciteren!!!

Heel veel gezondheid en succes gewenst voor iedereen die dit leest!

Tugba