Diana: "De woonkamer is van de cliënten"

“Ik ben locatie-assistent op locatie Witte Singel. Hier wonen 19 cliënten, ieder in een eigen appartement. Ik help de cliënten met het schoonmaken van hun kamers en het wassen van hun kleren. Voor de cliënten die dat niet zelfstandig kunnen, bereid ik het eten voor. En tussendoor drinken we natuurlijk gezellig samen een bakkie koffie of thee. Al die gezamenlijke momenten vinden in de woonkamer plaats. Tot voor kort was dat een donkere ruimte met oude, gammele meubels. We hebben in de teamvergadering besproken dat we daar iets aan wilden doen. Maar het kwam er steeds niet van. Totdat ik aangaf dat ik het wel op me wilde nemen, maar onder één voorwaarde: dat we het dan ook grondig zouden aanpakken.”

Het melkmeisje van Vermeer
“Ik ben het vervolgens natuurlijk niet allemaal zelf gaan verzinnen. Want zeg nou eerlijk: wij – de werknemers van De Haardstee – komen hier toch alleen op visite? Die woonkamer is van de cliënten. Daarom ben ik gestart met een ‘moodboard’. Ik heb alle cliënten gevraagd dingen uit te knippen en op te plakken, om een idee te krijgen van wat zij leuk vinden. Daarna ben ik met de kleuren aan de slag gegaan. Daar heb ik de cliënten helemaal in meegenomen. De Witte Singel is een oud pand, en dat zie je duidelijk terug in de woonkamer: op de wanden een mooie houten lambrisering en aan de lange zijde een grote haard. Maar die maken het ook een beetje somber. Wel hangen in de haard nog oude Delftsblauwe tegeltjes. Daardoor geïnspireerd hebben we een enorme reproductie van het melkmeisje van Vermeer gekocht. Die haalt de kamer helemaal op. Bij de kringloop hebben we Delftsblauwe borden gehaald. En we hebben samen plantjes gekocht. Zo zijn we stapje voor stapje verdergegaan. Onlangs zijn de laatste nieuwe meubels binnengekomen en is de nieuwe vloerbedekking gelegd. Dat hebben we natuurlijk gevierd met een housewarming.”

Munt en aardbeien
“We hebben de smaak nu echt te pakken. Ons volgende project is de keuken. Nu hebben we nog twee keukens, maar dat wordt er één. Zodat we meer ruimte en overzicht hebben en beter een oogje in het zeil kunnen houden als bewoners aan het koken zijn. En daarna nemen we de tuin onder handen. De cliënten willen graag een kruidentuin, met munt en aardbeien. Maar dan moeten ze het wel zelf onderhouden. Dat hebben we nu al afgesproken.”