​Hier ben ik geworden wie ik graag wil zijn

Hij is een stoere jongeman van 30 jaar. En hij is trots op zichzelf. Terecht, want wat hij zich had voorgenomen, heeft hij ook bereikt: voor zijn dertigste zelfstandig wonen. Dat doet hij nu in de blokwoning, een zelfstandige unit ‘onder de vleugels’ van de 24-uursvoorziening op de Willem Klooslaan. Binnenkort verhuist hij naar een eigen appartement in een gemeente in de buurt.

“Ik woon in de blokwoning. Daar heb ik een eigen appartement. Maar ik ben wel nog verbonden met de 24-uurslocatie op de Willem Klooslaan. Als een soort vangnet, zeg maar. Zo kan ik alvast wennen aan zelfstandig wonen. In de blokwoning heb ik gewerkt aan mijn doelen. Dat zijn de dingen die ik nog moest leren om echt zelfstandig te kunnen wonen. Zoals mijn vragen bewaren totdat ik mijn begeleider zie. Want als ik straks ambulante begeleiding krijg, moet dat ook. Vroeger wilde ik altijd direct antwoord als ik een vraag had. Nu schrijf ik dingen op. Ik merk dat het helpt om dingen ‘van me af te schrijven’. Het is mij gelukt om al mijn doelen te behalen. Nu is het dus tijd voor een volgende stap. Ik heb de intake met de woningbouwvereniging net gehad.”

Vertrouwen en kansen
“Ik was 21 toen ik begeleid ging wonen. Op de Willem Klooslaan heb ik 6,5 jaar gewoond. Dat ik hier terechtkon, is mijn lichtpunt geweest. Hier ben ik geworden wie ik graag wil zijn. Ik heb hier bereikt wat ik voor ogen had: voor mijn dertigste zelfstandig wonen. Mijn begeleiders zeggen ‘dat heb je zelf gedaan’. ‘Maar wel dankzij jullie!’, antwoord ik dan. Zo voelt het echt. Want ik ben niet altijd even lief en aardig geweest. Zij hebben mij vertrouwen en kansen gegeven. Sinds ik hier woon, heb ik ook een baan. Ik werk in de Bos- en tuingroep op kinderboerderij Merenwijk. Dat doe ik 4 dagen in de week. Ik heb het daar heel erg naar mijn zin. De structuur van werk is heel belangrijk voor mij. En op vrijdag ben ik vrij en blijf ik lekker thuis. Op zaterdag en zondag ga ik meestal naar mijn ouders. Dan kaarten we samen en ik kook vaak voor ze. Want dat heb ik hier ook geleerd. Dan maak ik bijvoorbeeld chili con carne of soep.”

Trots op wat ik heb bereikt
“Ik ben heel trots op wat ik heb bereikt. Ik heb zoveel stappen gezet. Ik moet nog wel opletten hoor, maar ik weet waaraan ik moet werken. En ik word ook niet in één keer losgelaten. De eerste maand blijven mijn begeleiders van de Willem Klooslaan betrokken. Daarna krijg ik een ambulante begeleider. En als het nodig is, kan ik ook contact opnemen met de consulent van de woningbouwvereniging. Het is allemaal goed geregeld. Natuurlijk is het ook spannend. Maar ik heb er enorm veel zin in. Ik ben eraan toe.”