Renate: “Ik wil graag met kinderen werken”

Renate: “Ik woon begeleid bij ’s Heeren Loo. Daar werk ik ook bij lunchcafé Deksels. Dat is hartstikke leuk. Ik houd ervan om mensen te helpen. Maar het is maar 3 dagen per week en ik wilde graag uitbreiden. Toen heb ik even bij een restaurant in Noordwijk gewerkt, maar dat ging dicht. Gelukkig kon ik vervolgens hier bij Theehuis De Trotse Pauw in de Merenwijk aan de slag. Het theehuis is een leer-werkplek van De Haardstee. Met mijn persoonlijk begeleider Suzanne ging ik een plan maken met doelen. Ik vertelde haar dat ik heel graag met kinderen wil werken. Dat is echt mijn droom, meer nog dan de horeca.”

Dag ruilen
Suzanne: “Toen Renate hier kwam, werd al snel duidelijk dat ze heel graag iets met kinderen wil doen. Hier in het theehuis werken we aan horeca-ervaring, maar ik ben het natuurlijk wel gaan uitzoeken. Vroeger waren er nog wel eens stages en vrijwilligersplekken in de kinderopvang, maar dat is allemaal veel strenger geworden. Je hebt nu echt diploma’s nodig om daar te werken en dat is voor Renate best wel lastig. Gelukkig hebben we hier al jaren een gratis activiteit op vrijdagochtend. Dan gaan we knutselen met peuters, terwijl de vaders, moeders, opa’s of oma’s even rustig koffiedrinken. We hoefden alleen nog maar een dag te ruilen en toen kon Renate op vrijdag aan de slag.”

Knutsel voorbereiden
Renate: “Ik vind het zo leuk om op vrijdag hier te kunnen werken! En het begint al op donderdag. Dan bedenken we een knutsel en bereiden we deze voor. We doen vaak thema’s, zoals een spookje maken voor Halloween of iets met de seizoenen. Op vrijdagochtend help ik de kinderen met verven, knippen en plakken. Ik leg ze uit wat ze moeten doen. Ze weten hoe ik heet, ze kennen me. En als het knutselen is afgelopen, ga ik voorlezen. Dan zitten ze gezellig op schoot. Of we gaan nog even samen de kinderboerderij over.”

Extra druk
Suzanne: “Er komen trouwens sowieso veel kindjes hier, ook op donderdag. Daar heeft Renate altijd leuk contact mee. En in de vakanties is het vaak extra druk op vrijdagochtend. Want dan komen ook de 4-jarigen die nu op school zitten, maar als peuter altijd kwamen knutselen. Die zijn heel blij om Renate weer te zien. Het is echt een succes. De kinderen komen graag. En ik zie Renate stralen als ze aan tafel zit als ‘juf Renate’.”