Sandra: 'geen dag is hetzelfde hier'

Van officemanager tot persoonlijk begeleider: begin 2015 besloot Sandra de Vos haar hart te volgen. “Ik wilde eigenlijk altijd al iets met mensen doen.” Ze schreef verschillende organisaties met leerwerktrajecten aan en kon bij De Haardstee beginnen. Als leerling op de Hugo de Grootstraat. Vier jaar later studeerde ze af. “Ik ben ontzettend gegroeid hier, ook dankzij het team.”

Sandra omschrijft de bewoners van de Hugo de Grootstraat als ‘heel divers’. “GGZ-problematiek, een licht verstandelijke beperking, autisme. Dat is soms complex en vraagt best veel van de begeleiders. Maar het is vooral ontzettend leuk. Sommige bewoners overschatten zichzelf, ze erkennen hun beperking niet. Daar samen met de bewoner een weg in vinden is een uitdaging. Zowel bewoner als hulpverlener kunnen dan enorm groeien. We leren samen heel veel.” In totaal wonen er 19 cliënten op de Hugo de Grootstraat, in leeftijd variërend van 21 tot 60 jaar. “Maar de meesten zijn tussen de 18 en 35 jaar. De doorstroming is redelijk groot. Het doel van de locatie is leren zo zelfstandig mogelijk te zijn. Zodat bewoners misschien kunnen doorgroeien naar een nog zelfstandiger plek. Bijvoorbeeld wonen met ambulante begeleiding of volledig zelfstandig wonen.”

Dagstructuur
Als persoonlijk begeleider werkt Sandra samen met een bewoner aan de doelen uit zijn plan. “Dat kan de dagstructuur zijn of het huis opgeruimd en schoon houden of omgaan met geld. Zo begeleid ik nu 5 bewoners. Daarnaast heb ik nog supervisie over een cliënt van een persoonlijk begeleider in opleiding. Verder is er nog een stukje groepsproces. We eten hier bijvoorbeeld samen.” En omdat De Haardstee werkt met zelfsturende teams, heeft ze ook een teamrol. “Ik doe de personeelszorg. Ik houd bijvoorbeeld contact met zieke collega’s en ik regel de begeleiding van stagiairs en leerlingen. Mijn werk is dus heel divers. Geen dag is hetzelfde hier, dat maakt het zo leuk.”

Iets met mensen
Zelf begon Sandra ook als leerling. “Ik heb lang als officemanager gewerkt. Maar dat was buiten de stad en er waren vaak reorganisaties. Op een gegeven moment wilde ik dat niet meer. En eigenlijk wilde ik altijd al iets met mensen doen. Door organisaties met leerwerkplekken aan te schrijven ben ik bij De Haardstee terechtgekomen.” In februari 2015 ging ze aan het werk met een voorovereenkomst, want de opleiding startte pas in september. “Dat was fijn, want zo kon ik al een beetje landen voordat het leerproces begon. Ik kwam in een warm bad terecht, had gelijk een klik met het team. Mijn collega’s waren vol vertrouwen, ook al had ik geen zorgachtergrond. Dat gaf een goed gevoel.”

4 jaar bikkelen
Sandra ging 4 jaar lang 1 dag per week naar school, naast 25 uur werken en 25 uur thuis studeren. “Het was 4 jaar bikkelen, zo pittig en intensief! Zeker als je ook nog een gezin thuis hebt. Het staat of valt met motivatie. Mijn collega’s waren gelukkig heel behulpzaam. Niets was te veel. Hun steun en de informele, laagdrempelige sfeer binnen De Haardstee hebben er echt aan bijgedragen dat ik in 4 jaar ben afgestudeerd.” Inmiddels heeft ze een vaste baan als persoonlijk begeleider op de Hugo de Grootstraat. “Er kwam een functie vrij. Ik werd gevraagd, ook al was ik nog net niet afgestudeerd. Hoe fijn is het om te weten dat je gewaardeerd wordt! En ik vind het nog steeds heel leuk hier. Het is een soort tweede thuis. Misschien wil ik ooit nog wel eens doorgroeien. Maar nu geniet ik even van alleen werken, zonder studeren.”