Tugba: “Ik weet nu dat dit werk echt bij mij past”

“Geen cliënt is hetzelfde, ze hebben allemaal hun eigen problematiek.” Tugba vond haar stage als ambulant begeleider bij De Haardstee heel leerzaam. En leuk. Dat blijkt wel uit het feit dat ze bleef, als invaller in de Flexpool. Ook haar afstudeeronderzoek deed ze bij De Haardstee. Op een woonlocatie. “Zo heb ik overal ervaring opgedaan.”

“Als ambulant begeleider werk je heel zelfstandig. En het is intensief. Je bent steeds een-op-een met cliënten in gesprek. Dat vond ik in het begin heel spannend. Want je weet niet goed wat je te wachten staat. Gelukkig word je bij De Haardstee goed ingewerkt. Ik heb eerst een tijd meegelopen met een praktijkbegeleider en andere collega’s. Zodat ik met verschillende cliënten kon kennismaken. En daarna ben ik in het diepe gesprongen en kreeg ik mijn eigen cliënten.”

Vertrouwen winnen
“Heel leerzaam was dat geen cliënt hetzelfde is. Ze hebben allemaal hun eigen problematiek. Het kostte wel tijd om hun vertrouwen te winnen. Maar toen mijn stage voorbij was, vonden ze het allemaal jammer dat ik wegging. Als stagiair kun je altijd op iemand terugvallen. De collega’s zijn heel behulpzaam. Ze staan ook open voor eigen initiatief. Als je wilt, kun je echt je kansen pakken. Dat vinden ze leuk. Ze zien je als een volwaardige collega.”

Onderzoek naar eigen regie
“Na mijn stage kreeg ik al snel een contract als invaller in de Flexpool. Toen heb ik bewust gekozen voor de woonbegeleiding. Want die kant van De Haardstee had ik nog niet gezien, daar wilde ik ook ervaring opdoen. En eerlijk is eerlijk, ik houd niet zo van fietsen. En dat doe je als ambulant begeleider de hele dag. Mijn afstudeeronderzoek heb ik ook op een woonlocatie van De Haardstee gedaan. Het was een onderzoek naar eigen regie. Hoe we dat kunnen versterken bij cliënten die al lang woonbegeleiding krijgen. Want vroeger werd er veel voor cliënten gedaan, terwijl nu de eigen regie centraal staat. Ik heb een informatiepakket gemaakt, met vragenlijsten, casussen en gesprekstechnieken, voor cliënten en begeleiders.”

Uren zitten praten
“Ik ben inmiddels afgestudeerd en werk nog steeds als invaller bij De Haardstee. Laatst viel ik in op een locatie waar jongeren worden begeleid naar zelfstandig wonen. Daar was net een nieuwe jongen, die volgens de vaste begeleiders niet zoveel zei. Maar ik heb uren met hem zitten praten. Dat was zo’n mooi moment! Het was fijn dat hij zich zo vertrouwd voelde. Dat hij zijn emoties kon laten zien. Daar doe ik het voor. Ik weet nu dat dit werk echt bij mij past.”