Zelf stress verminderen met de app SignaLEREN

Best veel cliënten van De Haardstee ervaren regelmatig stress. Maar die stress herkennen is vaak moeilijk. Hoe fijn zou het zijn als dat wel lukt! En als je dan direct iets kunt doen wat helpt. Zoals je lievelingsliedje luisteren of een videoboodschap van je moeder kijken. Het kan met de app SignaLEREN. Een aantal cliënten gaat nu proberen of ze de app fijn vinden. SignaLERINGScoaches Coriena en Zoe vertellen.

“De Haardstee wil graag meer zorgtechnologie gebruiken”, vertelt persoonlijk begeleider Coriena. “Maar alleen als het meerwaarde heeft.” Een speciale werkgroep zorgtechnologie ging op onderzoek uit. Daar kwam de app SignaLEREN uit. Coriena legt uit waarom: “De Haardstee vindt eigen regie heel belangrijk. Dat betekent dat cliënten zelf beslissingen kunnen nemen. Wij willen die eigen regie graag versterken. Maar als cliënten stress hebben, komen ze er vaak niet zonder hulp van hun begeleider uit. Veel van onze cliënten ervaren behoorlijk wat stress. Daarom vinden wij deze app zo mooi. De app helpt stress verminderen én versterkt de eigen regie. Want een cliënt kiest in de app zelf een oplossing tegen de stress en voert deze ook zelf uit.”

Bewustzijn over hoe je je voelt
Zoe en Coriena hebben de app eerst zelf gebruikt en getest. “Je moet natuurlijk goed weten waar je aan begint en ermee oefenen”, zegt Zoe, leerling en zij-instromer bij De Haardstee. “We zien het helemaal zitten! We denken dat de app cliënten echt meer eigen regie geeft.” De app kan op allerlei manieren ingesteld worden, volledig op maat. “Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je om de zoveel tijd een berichtje krijgt: ‘Hoi, hoe gaat het met je?’. Zelf vond ik dat heel fijn. Het versterkt het bewustzijn over hoe je je voelt. Je kunt instellen hoe vaak per dag je zo’n berichtje krijgt. Of zorgen dat het altijd op een bepaald moment van de dag komt, waarop je je vaak gestrest voelt. Maar je kunt ook zelf de hulp van de app inroepen, als je stress voelt opkomen.” De app biedt vervolgens ook een oplossing. “Een heel persoonlijke oplossing, want je kunt de app vullen met dingen waar jij behoefte aan hebt bij stress: filmpjes, muziek, videoboodschappen, collages, noem maar op.”

Presentaties en filmpjes
Een aantal cliënten gaat nu proberen of ze de app fijn vinden. Coriena en Zoe hebben dat goed voorbereid. “Normaal gesproken zou je een bijeenkomst organiseren, maar dat gaat nu niet”, zegt Coriena. “Daarom hebben we presentaties en filmpjes gemaakt, die we delen via Teams. Voor de persoonlijk begeleiders hebben we een gezamenlijke Teamsbijeenkomst georganiseerd. Met de cliënten maken we een-op-eenafspraken, samen met hun persoonlijk begeleider en eventueel een naaste. Dat doen we in principe via Teams, maar kan ook persoonlijk op locatie.” En omdat de cliënten heel verschillend zijn, hebben Coriena en Zoe verschillende instructiefilmpjes gemaakt. Want met een cliënt met een licht verstandelijke beperking moet je anders communiceren dan met een hoogbegaafde cliënt met autisme. Op de filmpjes zijn niet alleen Coriena en Zoe aan het woord maar bijvoorbeeld ook een gedragskundige. “Zij vertelt over stress. Ze legt uit dat je hoofd zo vol kan raken dat je niet meer in oplossingen kunt denken. Dan is het fijn om een app te hebben waar jouw oplossingen al in staan.”

Gebruiksvriendelijk
Als SignaLERINGScoaches zijn Zoe en Coriena nauw betrokken bij de cliënten – en hun persoonlijk begeleiders – die nu met de app gaan starten. “We richten de app samen met ze in”, aldus Zoe. “De app is heel gebruiksvriendelijk hoor. Maar we willen voorkomen dat persoonlijk begeleiders het gevoel krijgen dat ze nog meer ‘moeten’. Eerst willen we ze laten zien dat de app werkt. En dat cliënten het fijn vinden. Dan raken ze vanzelf gemotiveerd om de app in te zetten, denken wij.” Heel veel begeleiders zijn dat overigens al, want de SignaLERINGScoaches krijgen regelmatig mailtjes van begeleiders die willen weten of de app al in gebruik is.

Vertrouwen
Coriena en Zoe halen veel energie uit het SignaLEREN-project. “De Haardstee geeft zijn medewerkers veel verantwoordelijkheid”, zegt Coriena. “Door teams zelfsturend te maken bijvoorbeeld, maar we merken het ook in dit project. Wij krijgen de verantwoordelijkheid én het vertrouwen. En het is niet zo dat we dit project moeten doen. Integendeel, we hebben zelf aangegeven dat we het graag willen. Dat is kenmerkend voor De Haardstee: je krijgt de kans je verder te ontwikkelen.” “Dat ik als zij-instromer en leerling dit mag doen, vind ik zo gaaf”, vult Zoe aan. “Ook dat is typisch voor De Haardstee en maakt het nog leuker om hier te werken.”

Het project SignaLEREN van De Haardstee maakt deel uit van de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS. Lees ook ons eerdere bericht over SignaLEREN.